Unikt designsamarbete

FM Mattsson har ingått ett unikt samarbete med Designhögskolan vid Umeå universitet. Skisser och gestaltningar av elva elever presenteras nu på Nordbyggmässan 2012 – och kreativiteten flödar.

FM Mattsson har ingått ett unikt samarbete med Designhögskolan vid Umeå universitet. Skisser och  gestaltningar av elva elever presenteras nu på Nordbyggmässan 2012 – och kreativiteten flödar. 

Elva förstaårselever från nio olika länder som går på internationella MA in Advanced Product Design på Designhögskolan vid Umeå universitet har fått uppgiften att formge morgondagens blandare. 

– Vi har alla en relation till elementet vatten och det är tacksamt att få arbeta med form och uttryck inom ett område som har så många möjligheter och ständigt utvecklas. För oss har det också varit mycket spännande att få veta hur kranar är uppbyggda på insidan. Det är en mycket fascinerande ingenjörskonst som vi har fått ta del av, menar Thomas Degn, universitetsadjunkt och programansvarig på Designhögskolan. 

Resultatet av elevernas arbete är skissmodeller och slutproduktioner i lera. Det har i första hand inte handlat om att skapa produkter som ska säljas, snarare att tänja på gränserna. 

– Det intressanta för oss är korsbefruktningen mellan design och industri. Vi vill sudda ut gränsen mellan designtänk och industritillverkning och vi tycker att detta projekt har varit väldigt lyckosamt. FM Mattsson har till vår glädje varit genuint intresserade av att lyssna på oss och vi har som sagt lärt oss mycket, fortsätter Thomas Degn.  

Från FM Mattsson och Ostnor är tongångarna lika positiva till projektet som är tänkt att vara årligen återkommande. 
– Att ha kontakt med skolvärlden ger oss nya fräscha idéer långt bort från traditionellt tänkande. Sådan input är aldrig fel, säger Mikael Hansson, utvecklingschef på Ostnor AB. 

Vad tycker han då om slutresultatet? 
– Rent allmänt håller förslagen hög nivå. Det märks att alla elever har lagt ner mycket jobb och tänkt nytt. Det finns strofer som kan bli värt något i framtiden och som vi säkert kommer att titta lite närmare på, avslutar Mikael Hansson. 

För ytterligare information
Kontakta Paulina Schaber, 08-400 255 19, paulina@perpr.se.