Spara vatten, när det passar dig

En ny och flexibel vattenkran sparar 40–50 procent av vattenförbrukningen – utan att ge avkall på komforten. Med den innovativa Twist & Save-funktionen styr användaren själv när besparingen ska ske. Vattenkranen är konstruerad i Danmark och den första av sitt slag på marknaden.

Många vill spara vatten. Men de flesta vill samtidigt ha en vattenkran som är praktisk i vardagen. Damixa bestämde sig därför för att ta fram en vattenkran som sparar vatten utan att det ska innebära några begränsningar i den bråda vardagen. Resultatet blev Fern-kranen där användaren kan vrida Twist & Savereglaget  till antingen fullt eller halvt flöde efter behov.

– Skillnaden på halvt eller fullt flöde i kranen styrs av tiden. Det handlar om hur
mycket vatten som rinner ut ur kranen under till exempel en minut. Vid halvt flöde sänker du vattenförbrukningen till sex liter per minut, förklarar Claus Rantzau som är designer hos Damixa och som tillsammans med industridesignern  Steffen Schmelling har formgivit serien Fern.

Claus Rantzau fortsätter:

– Om du väljer halvt flöde när du ska tvätta händerna eller skala potatis så kan du spara mellan 40 och 50 procent vatten jämfört med fullt flöde.

Med Fern styr användaren själv om mycket eller lite vatten ska användas. Du behöver alltså inte välja mellan komfort och miljö utan du får både och – fullständig funktion plus miljömedvetande.

Enkel men mycket effektiv och flexibel
Det finns mängder av snålspolande strålsamlare för vattenkranar på marknaden. Om du bara vill spara vatten är en snålspolande strålsamlare en riktigt bra lösning. Användaren sparar vatten varje gång kranen aktiveras. Nackdelen är att det ibland kan kännas som om det inte finns tillräckligt tryck på vattnet, och att  det tar för lång tid att fylla en gryta eller vask med vatten. Sådant kan orsaka irritation i en vardag där allt helst ska gå fort och som på räls.

En hjälpande hand i att handla miljövänligt
I samband med utvecklingen av Twist & Save har Damixa utfört enkäter för att se till att det inte går ut över komforten om handtaget är inställt på fullt flöde eller halvt flöde.

En av testpersonerna såg det som en stor fördel att hon själv kunde välja läge. För henne var det en klar fördel att normalt kunna ha vattenkranen inställd på halvt flöde och slå över till fullt flöde när så behövdes. Det är också smart när det finns barn i huset. Om Twist & Save normalt står i sparläget när kranen  aktiveras behöver du inte bekymra dig om hur mycket vatten som barnen förbrukar.

Om du vill ha mer – eller fler bilder ber vi dig kontakta:
Ulf Stenfeldt, försäljningschef BTC Sverige Mobil: 070-668 69 64 eller e-post: ulf.stenfeldt@ostnor.com

Om Damixa:
Damixa grundades år 1932 och än i dag tillverkas vattenkranar med dansk design på fabriken i Odense i Danmark. Företaget är den ledande leverantören på den danska marknaden för blandare och täcker in de flesta behov för bostäder och offentliga byggnader.

Den svenska koncernen Ostnor AB köpte Damixa i maj 2014. Ostnor bedriver försäljning, tillverkning samt produktutveckling av vattenkranar under de starka och väletablerade varumärkena FM Mattsson, Mora Armatur och numera även Damixa. Norden är koncernens huvudmarknad. Koncernen omsätter över 1 miljard kronor och har över 550 anställda.