Så förnyar du badrummet utan att totalrenovera

Höjda el- och matpriser i kombination med stigande räntor har bromsat den renoveringsboom som kulminerade under pandemin. En ny undersökning som vi låtit Novus genomföra visar att 35 procent av svenskarna har skjutit fram planerade renoveringar av kök och badrum på grund av det samhällsekonomiska läget. Här tipsar vi om hur du kan förnya ditt badrum utan att totalrenovera.

Tiden då stora överfulla orangea säckar blockerade trottoarerna utanför bostadshus och villor är förbi. Åtminstone temporärt. Fem procent av svenskarna planerar att renovera sitt badrum det kommande året, medan sju procent planerar att renovera sitt kök. Endast en procent har avsikt att renovera båda delar.

Viljan eller behovet av att renovera är högst bland 30 – 49-åringarna. Det är också den åldersgruppen som tycks påverkas mest av inflationen. Bland dem svarar knappt hälften, 48 procent, att de behövt skjuta fram planerade renoveringar på grund av rådande samhällsekonomiska läge, helt eller delvis.

– På ett sätt är det sunt att renoveringshysterin har lagt sig. Det är ju ganska galet att riva ut fullt fungerande kök och badrum bara för att det kommit en ny trend. Förhoppningsvis kan dessa tider bidra till att vi blir mer varse om kvalitet och design som håller över tid, som man varken vill eller behöver byta ut, säger Marina Morell, varumärkeschef på Mora Armatur.

Smarta sätt att piffa utan att totalrenovera
Det går att förädla både kök och badrum utan att behöva riva ut allt och renovera från grunden. Genom att uppgradera lös inredning är det möjligt att uppnå stora förändringar. En ny blandare eller takdusch kan förhöja hela känslan av badrummet och dessutom minska vatten- och energiförbrukningen.

– Även mindre detaljer kan göra stor skillnad, såsom textilier, speglar och dekorativa krokar. En rund spegel med justerbart bakgrundsljus kan ge badrummet ett helt nytt intryck. Men oavsett produkt eller varumärke är design och kvalitet viktiga faktorer när badrummet ska fräschas upp. Då uppskattas produkterna över tid, vilket gör att de kan behållas när det blir dags för större ingrepp, som att byta kakel och klinker, säger Marina Morell.

För att enkelt kunna åstadkomma en harmoniserad helhet i badrummet har Mora Armatur utvecklat en rad olika inredningsserier av högklassiga material och med tidlös design från klassisk till modern stil. Sortimentet omfattar allt från tvättställ, badkar och duschar till blandare, krokar och speglar – produkter som går att byta ut utan att behöva riva hela badrummet.

Fem smarta tips: Så förnyar du badrummet utan att totalrenovera

1. Ersätt saker som är enkla att byta ut, t.ex. textilier, handdukshängare, krokar och annat.
Små detaljer som dekorativa krokar eller en växt kan göra stor skillnad. En vägghängd toalettborste i krom stället för en i plast som står på golvet förhöjer designkänslan avsevärt.

2. En ny spegel med smarta funktioner kan skänka ny elegans och finess åt rummet. Rund eller rektangulär. Med eller utan ram. Med bakgrundsbelysning som kan anpassas från varma till kalla toner genom touchfunktion. Eller varför inte en med inbyggt skydd mot imma?

3. Uppgradera till ett nytt tidlöst tvättställ med mjuka former i neutral ton eller valfri färg som smälter in och fulländar ditt badrum. Tvättstället är en av de mest uppenbara och användbara produkterna i ett badrum, varpå utseendet spelar en stor roll. Varför inte skaffa ett skålformat ovanpåliggande tvättställ för en harmonisk spa-känsla.

4. Uppgradera dusch och blandare. Att byta ut blandare eller en dusch kan förändra hela intrycket av ditt badrum. Ett större munstycke eller en takdusch förhöjer vattenupplevelsen likväl som inredningsstilen. Nya blandare ger dessutom en lägre vatten- och energiförbrukning utan att ge avkall på komforten. Genom att välja produkter med flexibla väggfästen kan befintliga tätskikt behållas och tidigare skruvhål återanvändas.

5. Välj ett badkar av god kvalitet och design. Precis som tvättställ hamnar badkaret ofta i blickfånget i ett badrum, varpå det är viktigt att välja en design där färg, form och funktion är i perfekt balans. Välj gärna ett i tålig mineralkomposit som har en värmeisolerande verkan.