Ny energimärkning på blandare

Nu kan köks- och tvättställsblandare bli energimärkta. FM Mattsson, som i många år har arbetat med utveckling
av vattenarmaturer som sparar både energi och vatten, har förstås blandare i sitt sortiment med den nya energimärkningen.

Alla FM Mattssons blandare i 9000E-serien kvalificerar sig till att räknas som miljövänliga och tvättställsblandaren 9000E II Tvätt hamnar i klass A i den nya energimärkningen. Det är den absolut bästa klassen där energiförbrukningen får vara max 1,6 kWh. 

En familj på fyra personer som byter ut sina vanliga ett- eller tvågreppsblandare till blandare i 9000E-serien skulle varje år spara vatten motsvarande fler än 400 fyllda badkar. Räknat i vatten- och energibesparingar kan det innebära över 4 000 kronor om året och dessutom bidra till stora miljövinster. Att leta efter en energimärkt blandare lönar sig på alla sätt. 

Ett öppet och frivilligt klassnings- och märkningssystem för blandare har utvecklats av olika intressenter såsom armaturtillverkare, byggföretag, fastighetsägare och myndigheter, bland annat Energimyndigheten. Detta baseras på standardiserade laboratorietester och certifieringsregler. 

Syftet är att konsumenter, installatörer och klimatrådgivare ska få opartisk vägledning att välja blandare som är smarta både ur miljö- och ekonomisynpunkt. 

Etiketten liknar till stor del den som man i dag kan hitta på vitvaror och energiklasserna är indelade från A till G. 

Bildtext: Alla FM Mattssons blandare i 9000E-serien kvalificerar sig till att räknas som miljövänliga i den nya energimärkningen. Tvättställsblandaren 9000E II Tvätt är i klass A. 

För ytterligare information
Kontakta Paulina Schaber, 08-400 255 19, paulina@perpr.se.