Mora Armatur tar plats i Heidi Anderssons fossilfria hem

I slutet av april hade elitprofilerna Heidi Andersson och Björn Ferry slutbesiktning av sitt fossilfria hem i Västansjö. Valet av blandare blev Mora Armatur som tillverkar kök- och badrumskranar som sparar vatten och energi som gör skillnad för miljön!

Att utesluta olja, kol och fossilgas ur våra liv är inte en enkel resa då vår omgivning bygger på dessa produkter, men det är en spännande och nödvändig resa som också kan inspirera andra människor. För Heidi och Björn handlar det inte om att ge upp någonting i sina liv utan mer att hitta andra sätt och ta andra beslut.

– Det är viktigt att starta den hållbara resan med att göra en invägning och få ett utgångsvärde på sina avtryck. Man kan till exempel använda Svenska Miljöinstitutets mätverktyg www.klimatkontot.se. För vår del gick första åren ut på att förändra våra transporter som stod för 77 procent av våra totala utsläpp. Vi började att åka tåg och buss i stället för att flyga, leasa en elbil i stället för dieselbil och investerade i en lastcykel med elassistans för våra kortare resor, säger Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten.

När det gäller sitt husbygge försökte paret vara så pålästa som möjligt inför sina beslut och ta hjälp av dem som kan produkterna. När valet av blandare skulle göras fick de tips från sin VVS:are som utgick från deras behov och boendesituation.

– Vi strävar efter att hitta produkter som är miljövänliga, energismarta och återvinningsbara. När det gällde blandare fick vi tips av en lokal VVS:are om Mora Armatur, som tillverkar sina produkter i Sverige och endast 75 mil från Tärnaby. Valet av blandare föll slutligen på deras MMIX-serie som bygger på en miljömedvetenhet genom hela produktionskedjan men som även har funktioner som minskar produktionen av varmvatten och den totala vattenförbrukningen. Det som även gjorde vårt val lätt var att blandarna var helt blyfria, vilket är klockrent och att jag dessutom haft samarbete med Mora Armatur under min elitidrottskarriär gör det hela extra roligt, berättar Heidi.

Det fossilfria hemmet i Västansjö är ett projekt som ska inspirera andra husbyggare att ha fokus på hållbarhet. Och nu när det fossilfria huset är godkänt kan paret börja med inredning och njuta av rinnande vatten i sina kranar.