Inredningsrör skapar industriell inredning i Mora

HÅLLBAR DESIGN. Dalaföretaget Inredningsrör designar inredning av vattenrör, som till 99 procent består av återvunnet stål. En kul hobby växte till en populär webbshop, när grundaren Johan Lindberg upptäckte den stora efterfrågan av inredning med rördelar. I ett samarbete med Mora Armatur skapades den prisbelönta uteduschen Mora Garden.

Det var när den före detta brandmannen Johan Lindberg renoverade ett gammalt hus som inredningen med rör satte fart. Han ville inreda med industriell, rustik stil och eftersom han tidigare hade snickrat en hel del var steget inte långt till att skruva ihop egna möbler av gamla vattenrör.

Under 2016 startade han en webbshop som ett test, och efter knappt en vecka trillade den första beställningen in. Då insåg han att det nog var fler som gillade hans stil.

– Jag ville göra det enkelt för andra att skapa och bygga själva, och att kunna beställa olika rördelar på ett smidigt sätt. Med våra delar kan bygga vad du vill, det är bara fantasin som begränsar, säger Johan Lindberg.

Uppmanar till återvinning
Hållbarhet har varit en av grundtankarna från start. Inredningsrör arbetar med återvunna material som kan återanvändas till nya möbler. Det är enkelt att skruva isär inredningen och bygga något nytt. Företaget undviker även plast, planterar träd för varje såld produkt och klimatkompenserar genom Klimathjälpen Sverige.

– Vi får ofta frågan om hur vi ser på hållbarhet, och det är jättekul att så många visar att de bryr sig om miljön. Många är intresserade av återvinning, att använda gammalt och det ligger i tiden att hålla koll på vad man köper, säger Johan Lindberg.

Smyckar trädgården med Mora Garden
Efter att ha jobbat med inredning inomhus gick Johan Lindberg över till att skapa för trädgården. Uteduschen Mora Garden kom till, samarbetet med Mora Armatur startade och duschen gjorde stor succé i tv-programmet Sommar med Ernst.

– När man väl har tagit in de här rören i sitt hem vill man gärna ha mer, och jag tyckte det saknades industriell inredning för trädgården. Mora Garden har en säregen stil med nakna rördelar som inger en rå, industriell känsla. Det blir detaljer i trädgården som är lika vackra året om, säger Johan Lindberg.

Prisvinnande samarbete
Två år senare vinner uteduschen Elle Decorations designpris och får stor publicitet. Serien växer med kranar och hängare, som passar perfekt till sommarens utekök. I rådande tider när vi håller oss mer hemmavid än vanligt, är det många som väljer att fokusera extra på hemmet och inredning. Ett utekök gör det ännu härligare att ha ”hemester”.

Samarbetet mellan Inredningsrör och Mora Armatur fortsätter, och det finns många tankar på vidareutveckling av Mora Garden.

– Det har varit ett proffsigt samarbete från start. Som småföretagare är det väldigt intressant och lärorikt att arbeta med ett stort och väletablerat företag som Mora Armatur. Och det är extra roligt att kunna samarbeta så lokalt som vi gör här i Mora, säger Johan Lindberg.