Ikonisk svensk vattenkran åter i produktion: FM Mattsson Rogen från 1950

Nu kommer äntligen en riktig svensk köks- och badrumsklassiker tillbaka. Det är FM Mattsson, som efter flera år av påtryckningar från svenska inredare, konsumenter och 50-talsnostalgiker, nu börjar tillverka vattenkranen Rogen igen. Blandarna kommer i kromad mässing för både kök och badrum och säljs från och med december 2013.

Under 50-talet skjuter den svenska levnadsstandarden i höjden. Sverige får ett materiellt uppsving efter andra världskriget och industrin går på högvarv. Köket är hemmafruarnas revir och det bjuds på räkcocktail till fest och radiokaka till tv-myset. I Mora, där FM Mattssons kranar tillverkas, blomstrar produktionen då nya kök ska byggas och inredas, både i bostadshus, flerfamiljshus samt på de många landställen som svenskarna nu har råd att investera i.

Det var under den här tiden den klassiska vattenkranen Rogen lanserades, både till kök och badrum. Den utgjorde dåtida standard för vattenkranar och installerades på bred front. Kranen var först på marknaden med bland annat modern o-ringstätning.

Från start hade Rogen metallrattar som senare, under 60-talet, byttes till de legendariska plastrattarna med en röd och en blå prick. När den nu lanseras på nytt är det med de för 50-talet tidstypiska metallrattarna. Kranens funktion och teknik är än idag robust och bra, vilket gör att FM Mattsson väljer att inte ändra i Rogens beprövade teknik.

– När Rogen nu återkommer i vårt sortiment är det i sann originaldesign och formspråket är tydligt 50-tal. Kranen har efterfrågats av konsumenter så vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en viktig del av företagets historia, säger Ola Persson, kommunikationschef på Ostnor i Mora.

Rekommenderat konsumentpris:

FM Mattsson Rogen, diskbänksblandare, 1595 kr

FM Mattsson Rogen, tvättställsblandare, 1395 kr

Försäljningsställen: FM Mattsson Rogen kan köpas hos närmaste VVS-företag och
byggvaruhus.

På www.fmmattsson.se hittar du närmaste återförsäljare. Tvättställsblandaren säljs
även hos Badrumsspecialisten och Nacka Byggnadsvård.