Fredrik Reinfeldt på besök när Ostnor flyttar tillverkning från Kina till Mora

På måndagen den 3 juni besökte Fredrik Reinfeldt Ostnor i Mora. På plats samtalade statsministern bland annat med vd Claes Seldeby om framtiden, tillväxten, och konjunkturen. Besöket avslutades med en visning av produktionen där statsministern även fick chansen att byta några ord med personalen samt prova på att montera en kran. Se bifogad bild.

Företaget Ostnor, som tillverkar sanitetsarmaturer i Mora, har tagit hem produktion från Kina. Vd Claes Seldeby ser många fördelar, bland annat när det ska tas fram nya produkter.

Ja, vi ser det som en väldigt stor fördel att våra utvecklingsingenjörer har hundra meter ut till produktionen och det gör så klart att vi kortar ner utvecklingstiderna. Och man kan göra tester direkt och behöver inte förflytta sig över halva jordklotet, säger Claes Seldeby.

Ett annat viktigt skäl är att lönerna har ökat i Kina. Det spelade in för Ostnor, men framför allt har företaget lyckats effektivisera produktionen i fabriken i Mora vilket gör att det inte längre är lönsamt att ha produktion i länder med lägre löner – och Ostnor slipper även transportkostnader.

Dessutom skapar beslutet arbetstillfällen, Ostnor räknar med att flytten hem från Kina motsvarar drygt tio årsanställda. Detta medför att de kan täcka upp för den överkapacitet de har i produktionsanläggningen och sammantaget bidra till att stärka sin position i Mora.

 Vi får en bättre totalekonomi i egen produktion i stället för att köpa det ifrån Kina. Den totala kostnaden blir lägre, då vi bland annat får en lägre kapitalbindning. Dessutom får vi kontroll över processen och kan stå för ”Made in Mora”, säger Claes Seldeby.


Ostnor

Ostnor utvecklar, tillverkar och tillhandahåller sanitetsarmaturer samt närliggande koncept, tjänster och service. Den röda tråden i verksamheten är ledande teknik, hög kvalitet, attraktiv design och miljövänlighet. Marknadsföring sker via de starka och väletablerade produktvarumärkena Mora Armatur och FM Mattsson.

Ostnor omsätter närmare 900 MSEK och har cirka 460 årsanställda. Verksamheten är koncentrerad till Mora, där också huvudkontoret finns.