FM Mattssons medarbetare Henrik Eriksson laddar för Jubileumsvasan

Vasaloppet och FM Mattsson är två anrika Moravarumärken som har mycket gemensamt. På lördag förenas återigen de två genom Vasaloppsvinnaren och FM Mattssons medarbetare Henrik Eriksson. Han är en av 139 deltagare som med anledning av Vasaloppets 100-årsjubileum ska skida ursprungssträckningen mellan Sälen och Mora i Jubileumsvasan.

Tradition, stolthet och innovation – de gemensamma nämnarna mellan 100-årsjubilerande Vasaloppet och 157-åriga FM Mattsson är många.

Vi har båda en lång och intressant historia med stark förankring i bygden. Vi har också en gemensam historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. FM Mattsson har sponsrat Vasaloppet i alla år och långt innan det handlade om ekonomiska belopp. Långt tillbaka i tiden lånade vi istället ut arbetskraft som hjälpte till med spårdragning och annat praktiskt, säger Malou Carlsson, varumärkes- och sortimentschef samt sponsringsansvarig vid FM Mattsson Mora Group.

Henrik Eriksson är ytterligare en gemensam nämnare mellan de båda anrika Moravarumärkena. 2001 vann han Vasaloppet och sedan två år är han anställd som kvalitetsingenjör vid FM Mattsson. På lördag står Henrik på startlinjen när Jubileumsvasan går av stapeln, som en av 139 utvalda deltagare.

Det blir definitivt något annat än en vanlig ”Vasa” men det ska bli jättekul. Både utrustningen och åkstilen är något helt annat än vad man är van vid, det är mycket tyngre åkning, säger Henrik Eriksson.

Han är rutinerad i Vasaloppssammanhang och har ett 15-tal niomilslopp i bagaget. Den fysiska uppladdningen inför Jubileumsvasan liknar den inför ett vanligt lopp, med skidåkning, löpning och stakmaskin.

Fysiskt fixar jag det – det är istället utrustningen som kan ställa till det. Där ligger utmaningen och det är mycket förberedelser. Det var det första jag gjorde när jag fick reda på att jag skulle åka, att börja kika på utrustning.

Det visade sig att den för 1922 tidstypiska utrustningen fanns närmare än vad Henrik kunde tro – i gömmorna i släktgården.

Det var som att de stod och väntade på mig, men det har blivit några renoveringsrundor. En del är original men en del är bytt för att hålla.

Istället för den skiddräkt Henrik är van vid kommer han att åka i byxor och jacka i vadmal, med ull underst och en bomullsanorak som lager två på överkroppen. De gamla träskidorna är vallade med tjära.

Jag hoppas på minusgrader för jag har testat att åka i nollgradigt en gång – då stod jag i princip still på skidorna.

När Henrik vann Vasaloppet 2001 var det på tiden 4,01. I Jubileumsvasan tror han att det kommer att ta det dubbla.

Det blir en heldag i spåret och det ska bli kul. Nu hoppas jag att det kommer många och hejar.