Vi är FM Mattsson Group

Hög kvalitet, attraktiv design, hållbarhet och service.

Under våra varumärken Mora Armatur, FM Mattsson, Damixa, Hotbath, Aqualla och Adamsez utvecklar, tillverkar och levererar vi lösningar för badrum, kök och kompletterande områden. Främst i Norden, men med större och större närvaro ute i Europa.

Om oss

Vision, affärsidé och värderingar

Vår vision är att vara kundens första val i badrum, kök och kompletterande områden.

Vår affärsidé är att erbjuda starka varumärken med en ”WOW-känsla” som kunderna är villiga att betala lite extra för. Vårt erbjudande till marknaden och kunderna baseras på attraktiv design, miljö- och hälsosmarta produkter samt hög kvalitet och innovation. 

Värderingar: 

 • Kunden kommer först. 
 • Vi vinner tillsammans. 
 • Jag kliver fram. 

Strategi

Vår strategiska plan består av fem hörnstenar, som ska ta oss mot vår vision, stötta vår affärsidé och ge en hållbar och lönsam tillväxt. Strategin är väl förankrad i koncernen och ett viktigt verktyg i vårt dagliga arbete.

Utifrån hörnstenarna sätter vi våra mål och strategiska initiativ.

Kunderbjudande

 • Varumärken, produkter och tjänster som får kunderna att känna WOW
 • Växa i befintliga och nya segment

Medarbetare och kultur

 • Följa vår värdegrund
 • Vara den mest attraktiva arbetsgivaren på de platser vi verkar

Effektivitet

 • Alla processer skapar ett tydligt kundvärde
 • Skapa fördelar inom inköp och logistik

Digitalisering

 • Digital kundupplevelse som skapar merförsäljning
 • Höja effektivitet, kvalitet och tillgänglighet vid datahantering

Hållbarhet

 • Bli erkänd som marknadsledaren inom produkthållbarhet på våra huvudmarknader
 • Agera ansvarsfullt och kontinuerligt minska vår miljöbelastning i hela värdekedjan

Marknadsöversikt

Våra starka varumärken ger oss både bredd och djup i vårt kunderbjudande och vi har stark lokal närvaro både på hemmamarknaden i Norden och internationellt. Våra utländska förvärv har gett oss förutsättningar för fortsatt internationell tillväxt samt möjlighet att utveckla vår produktportfölj.

Den nordiska marknaden står för 59 procent av vår totala omsättning under 2023. Här har vi byggt upp långvariga kundrelationer genom god kunskap om marknaden och lokal service. 

Genom de senaste årens förvärv av Hotbath, Aqualla och Adamsez har vi etablerat oss utanför Norden. De senaste åren har vi haft stor tillväxt på den internationella marknaden, främst inom Västeuropa.

Digitalisering, innovation, teknik och design blir allt viktigare för kunderna. Vi interagerar mer via digitala plattformar, och vi breddar vår produktportfölj med innovativa produkter med tydligt formspråk och olika färgval.

Den tydligaste trenden är ökade krav på hållbara produkter. Klimatmål och medvetenhet kring vattenfrågan driver efterfrågan på vatten- och energisnåla produkter. Det ställer krav på att vi producerar och utvecklar hållbara produkter med liten miljöpåverkan, utan att kompromissa med funktionalitet eller prestanda.

Stark tillväxt

Omsättningen utanför Norden har vuxit från 116 Mkr 2018 till cirka 800 Mkr 2023

Inspirerande projekt

Forskaren

INXX i Stockholms nya life science center

Kvarteret Forskaren är miljöcertifierad och rymmer 24 000 kvadratmeter kontor, gemensamma ytor, utställning med mera. Där har vi löst kundens utmanande önskemål både kring design och miljö. I ett effektivt arbete med kunden utvecklade vi, på bara en vecka, ny teknik i MORA INXX som sparar vatten och energi på ett sätt som möter miljöcertifieringens strikta flödeskrav. Sedan dess finns de nya flödesvarianterna av INXX i vårt ordinarie sortiment.

Skola_FMM_Phone-large

Rent dricksvatten i sjukhus i London – tack vare FM Mattsson

Ett välkänt sjukhus i London har på en avdelning under flera år kämpat med att få bort bakterier i dricksvattnet. Flera olika metoder har testats men inte gett tillräckligt bra resultat.

I december 2022 installerades FM Mattssons beröringsfria blandare 9000E Tronic med uppkoppling till vårt WMS system på en avdelning där vattenkvalitén är extra viktig för patienternas säkerhet. Sedan dess har mängden bakterier i vattnet varit under kundens kravnivå – vid varje provtagning.

Detta har uppnåtts genom att aktivera den smarta inbyggda hygienspolningsfunktionen i blandaren samt övervaka dess funktioner via det trådlösa Tronic WMS systemet.

energipositiv-byggnad

Hållbara blandare från Mora Armatur i Stockholms första energipositiva byggnad

Stockholmshem har skapat stadens första energipositiva byggnad, som ett resultat av bostadsbolagets tioåriga satsning på hållbar konstruktion. Utöver 730 kvadratmeter solpaneler på taket är cirka tjugo energisparande teknologier installerade i byggnaderna. Där ingår MORA MMIX-serien i blyfri mässing, samt geotermisk uppvärmning, högeffektiv isolering, sedum-gröna tak och avfallskvarnar för produktion av biogas.

Aalborg

Damixa och FM Mattsson i Universitetssjukhuset i Aalborg

Mellan 2013 och 2022 byggde Region Nordjylland i Danmark ett nytt universitetssjukhus i Aalborg, som beskrivs som ett av framtidens hållbara ”supersjukhus”. Det nya universitetssjukhuset är det största i norra Danmark och har 564 sängplatser. Till detta framtidssjukhus har de valt att installera Damixa Termixa 300 och FM Mattsson 9000E tronic WMS
Bild projekt Breda

Hotbath valt till lyxrenovering i Breda

Hotbath valdes för att inreda ett radhusprojekt i Breda i en varm, minimalistisk stil. En finess var att sätta kranarna bakom handfatet medan knapparna placerades på sidan. I badrummen finns också en walk-in-dusch med två regnduschar och en väggarm. Inredningsarkitekten, Grego van den Broek, arbetar ofta med Hotbath på grund av det breda urvalet av modeller och ytbehandlingar på våra tidlösa, funktionella och stilrena produkter.

Kwanza River Angola. African River waterfall and rapid

Filterlösning från Aqua Invent gör flodvatten till dricksvatten i Angola

Under 2022 levererade Aqua Invent två kompletta vattenreningsanläggningar till Angola. De avancerade filterlösningarna fungerar som reningsverk för flodvatten som efter att ha passerat Aqua Invents vattenreningsanläggning blir dricksvatten. Vattnet används också för att rengöra solpaneler på solcellsanläggningar.

FM Mattsson Groups historia

- från bältesspännen till vattenrening

FM Mattsson Groups historia börjar på allvar när Frost Matts Mattsson registrerar sitt företag 1865. Sedan dess har vi vuxit till en modern, internationell koncern.

”Morafolket är utmärkt för sin stora skicklighet i flera olika slags handaslöjder. En del af dessa alster afyttra de personligen kring nästan alla delar af fäderneslandet och äro derigenom ofta ganska vidt beresta.”

Fredrik Reinhold Arosenius, 1862

Våra verksamheter

I bygden i och kring Mora var det dåliga förutsättningar för att odla och driva lantbruk. Moraborna blev därför experter på hantverk, och framför allt metallbearbetning. Ur detta skapades Moraklockan, Moraknivarna – och vattenkranar.

Det blev starten för FM Mattsson, som vässade sig ytterligare i konkurrensen med Mora Armatur. Nu är båda del av en modern, framgångsrik och ständigt växande verksamhet.

1865FM Mattsson grundas
1880Adamsez grundas
1927Mora Armatur grundas
1932Damixa grundas
1984Aqua Invent grundas
2007Hotbath grundas
2011Aqualla grundas

Utveckling och innovation

Genom alla år har vi legat i framkant när det gäller innovation och utveckling. Inte minst när det gäller hållbarhet, som varit en avgörande faktor för oss ända sedan starten. De senaste åren har vi tagit ännu större ansvar för att skapa produkter som håller i längden, och bidrar till att vår planet också gör det.

1876Den första kranen gjuts i Mora, Sverige
1962FM Mattsson uppfinner Sveriges första kompaktkran
1966Första ettgreppsblandaren i Europa lanseras under varumärket Damixa
1972Mora Armatur presenterar Sveriges första termostatblandare
1977Damixa är först med att introducera det nya hästsko-fästet, som nu är standard på blandare över hela världen
1989Mjukstängning, en världsunik teknik som förebygger skadliga tryckstötar i vattensystemet
1994Kallstart, vilket sparar varmvatten
2005Damixa är först med X-Change-systemet, där en blandare kan bytas ut på 20 sekunder
2018FM Mattsson Watersprint, en innovativ lösning för vattenrening, kommer ut på marknaden
2019Lansering av uppkopplade blandare
2022Lansering av flera nya produktkategorier såsom speglar, badkar, tvättställ och duschgolv samt kökskranar med kokande vatten

Tillväxt och förvärv

Från Frost Matts Mattssons familjeverksamhet i lilla Mora till en stor, modern internationell organisation. De grundläggande värderingarna är kvar, liksom innovationsandan och den starka lokala förankringen – men med större plattform och på en internationell marknad.

2003 FM Mattsson och Mora Armatur går ihop och bildar en gemensam koncern
2014 Förvärv av Damixa
2017 Notering på Nasdaq Stockholm
2019 Förvärv av Hotbath
2021 Förvärv av Aqualla och Adamsez
2022 Förvärv av Aqua Invent

Frost Matts Mattsson

Frost Matts Mattsson var gelbgjutare (mässingsgjutare) och registrerade år 1865 ett litet gelbgjuteri där han främst tillverkade detaljer till Moraklockor.

Frost Matts Mattsson växte upp i byn Östnor utanför Mora där den så kallade protoindustrialiseringen (hemindustrin) hade växt sig ovanligt stark i mitten av 1800-talet. Här växlade människorna mellan arbete i jordbruket och allehanda hantverk, produkter som sedan såldes långt utanför Moras gränser. I Östnors by var man specialiserad på gelbgjuteri (mässingsgjuteri).